Flaptekst:
De Deense Rode Kruis-verpleegkundige Nina Borg wordt gebeld door een vriend die illegalen helpt. Er verblijven 72 Roma in deplorabele omstandigheden in een oude loods, en ze hebben dringend medische hulp nodig. Nina doet wat ze kan, maar hoe ze zich ook inspant, geen enkel medicijn of hygiënische maatregel lijkt de conditie van de zieken te verbeteren. En er heerst angst onder de patiënten, een duister, onuitgesproken gevoel dat verder gaat dan de normale angst van een zieke.
Pas wanneer Nina zelf ook gezondheidsklachten krijgt, blijkt wat de oorzaak is van de mysterieuze symptomen: radioactieve straling. Nina komt op het spoor van de website hospitalequip.org, die handelt in illegale medische producten. Hun hotste item is het materiaal voor een 'vuile bom'. Achter de site zitten twee jonge Hongaarse Roma. Nina slaagt erin te achterhalen aan wie de broers hun dodelijke handel hebben verkocht. Die ontdekking is niet alleen een grote schok, maar brengt ook haar leven ernstig in gevaar...
Een stille dood - Kaaberbøl & Friis
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Et stille umærkeligt drab (2010)
Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 90-225-6270-0 / 394 p.
BOB-score 3/5
Alles wat indruk maakt
Het Deense schrijversduo Lene Kaaberbøl en Agnete Friis laat in Een stille dood de lezer opnieuw kennis maken met verpleegkundige Nina Borg. In hun prijswinnende debuut De jongen in de koffer werd Nina geïntroduceerd als moeder en echtgenote maar vooral betrokken medemens. Haar rol als verpleegkundige stopt niet bij haar keurige Deense landgenoten met een ziektekostenverzekering, maar zij biedt ook illegalen de helpende hand. In een oude loods treft ze een aantal Hongaarse Roma aan die behoorlijk ziek zijn maar hulp van een arts weigeren. De vluchtelingen zijn er slecht aan toe en het blijven braken verzwakt de volwassenen maar vooral de kinderen. Nina kan behalve de hygiënische condities niet zo snel de oorzaak vinden van de gezondheidsklachten tot ze zelf ook last krijgt van de eerste symptomen.
Het leven van Sandor Horvath verloopt voorspoedig. Hij studeert rechten aan de universiteit in Boedapest en brengt zijn schaarse vrije tijd door met zijn vriendin Lujza. Zijn rustige leven raakt op drift wanneer hij wordt opgepakt door de geheime dienst en geconfronteerd met zijn zigeuner-achtergrond. Horvath is de naam van zijn pleegouders en Sandor is op jonge leeftijd weggehaald uit zijn gezin dat bestond uit Roma. Wanneer Sandor terugkeert naar zijn geboortedorp wordt duidelijk dat er een beroep om hem wordt gedaan. Zijn jongere broer heeft een ruim startkapitaal geleend en is naar Denemarken vertrokken om zaken te doen. Probleem is dat er al geruime tijd niets van hem is vernomen en de geldschieters eisen van Sandor dat hij zijn broer achterna reist.
Søren Kirkegård leidt een antiterrorisme team van de Deense geheime dienst. Van zijn Hongaarse collega’s krijgt hij een tip over een website waar illegale Oost-Europese goederen, variërend van medicijnen tot wapens, worden aangeboden. Uit de analyse van het internetverkeer blijkt dat er geregeld Deense belangstellenden zich hebben gemeld op de webwinkel.
Voor de gepensioneerde bouwinspecteur Schou-Larsen is internet een mysterie waar hij zich niet meer in wil verdiepen. Hij maakt zich zorgen over de grote som geld die zijn vrouw heeft geïnvesteerd in een Spaans bouwproject met vakantiewoningen. In de ogen van de voormalig ambtenaar is zijn vrouw het slachtoffer van een grote zwendel. Zij lijkt zich echter meer zorgen te maken over de problemen dichter bij huis, zoals de slakkenplaag in haar tuin.
Een verpleegster met een overdosis menslievendheid, een ambitieuze rechtenstudent met een Roma-verleden dat hem achtervolgt, een geheim agent op jacht naar terroristen en een gepensioneerd echtpaar brengen het verhaal geleidelijk op gang. Wanneer de Finse crimineel Tommi het toneel betreedt raken de gebeurtenissen in een welkome stroomversnelling. Wie in slaap was gesust door het uitgebreide intro van de dames Kaaberbøl en Friis wordt ruw wakker geschud door de verrassende eindsprint naar de verrassende ontknoping.
In het debuut De jongen in de koffer was er de angst voor de criminelen uit Litouwen en in dit tweede deel verschuift dit naar Hongarije. Nina komt terug in het derde boek Nattergalens død waarbij de bedreiging ditmaal uit de Oekraïne lijkt te komen. Angst voor het vreemde en het onbekende.
Maar zoals Søren Kierkegaard, dus niet de geheim agent, al schreef: “alles wat indruk op ons maakt, bevindt zich in onszelf.”